1. Alege alimente întregi şi naturale şi încearcă să elimini din alimentaţie mâncarea semipreparată
Mâncare semipreparată este orice găseşti într-o cutie, pungă, recipient sau pachet, deşi există şi câteva excepţii de la regulă (cum ar fi o pungă de fasole proaspătă). Majoritatea alimentelor pe care le consumi ar trebui să fie crude.
2. Alege produse nerafinate în dauna celor rafinate
Deşi nu este posibil tot timpul, consumaţi cât mai multe cereale integrale, cum ar fi orezul brun, mei, amarant (ştir) şi quinoa. Leguminoasele (fasole, mazăre, linte etc.) sunt de asemenea importante. Îndulcitori “curaţi” sunt mierea, siropul de arţar şi sucul de trestie de zahăr.
3. Include nişte proteine, carbohidraţi şi grăsimi la fiecare masă
Majoritatea dintre noi consumăm suficienţi carbohidraţi şi grăsimi, însă ne lipsesc proteinele, mai ales în prima parte a zilei, la micul dejun şi la prânz. Proteinele sunt importante pentru muşchi şi te pot ajuta să-ţi scazi pofta de mâncare. Dacă vei consuma proteine în timpul zilei, vei rămâne sătul mai mult timp.
4. Fii atent la grăsimi, sare şi zahăr
Este mai uşor decât crezi, mai ales dacă ai reuşit să renunţi la mâncarea semipreparată, care este responsabilă pentru majoritatea caloriilor în exces şi a nivelului mare de grăsimi, zahăr şi sare. Alimentatele “curate” sunt sărace de obicei în aceste ingrediente.
5. Ia 5-6 mese mici pe zi
Adică trei mese principale şi două sau trei gustări. Astfel nu vei mai sări peste mese sau nu vei mânca prea mult. De asemenea, se menţine glicemia la parametri buni, pentru a nu rămâne fără energie.
6. Evită băuturile care conţin calorii
Băuturile cum ar fi cafea şi sucurile, în medie, adaugă încă 400-500 de calorii pe zi. Alege apa, ceaiul neîndulcit, laptele degresat sau sucul natural de fructe diluat în apă minerală.
7. Mişcă-te
Exerciţiile zilnice trebuie făcute din foarte multe motive. Nu te ajută numai să scapi de depunerile de grăsime şi să-ţi întăreşti muşchii, ci şi să arzi mai multă energie şi să îţi menţii inima, plămânii şi oasele puternice.




