Lista E-urilor nocive, care trebuie evitate

Dacă în unele ţări o parte din E-urile nocive au fost interzise, la noi în ţară ele se folosesc fără nicio restricţie.Unii le ignoră, alţii încearcă să le evite. Un aspect este însă cert: E-urile declarate nocive trebuie evitate. E-urile sunt substanţe chimice cărora li s-a atribuit o cifră. Nu toate E-urile sunt nocive, doar o parte dintre ele, de aceea este important să le identificaţi, cu atât mai mult cu cât riscurile aduse asupra sănătăţii sunt îngrijorătoare.
Lista E-urilor rele:
E102 – tartrazina
E104 – Quinoline Yellow
E110 – Sunset Yellow
E122 – azorubina
E124 – rosu ponceau
E127 – eritrozina
E132 – idigotina
E160 – annato
E212 – benzoatul de sodiu
E223 – metabisulfit de sodiu
E250 – nitrit de sodiu
E320 – butil-hidroxi-anisol BHA
E330 – acidul citric
E338 – acid fosforic
E412 – guma guar
E421 – manitol
E440 – pectina
E452 – polifostati
E455 – difosfat
E466 – carboximetilceluloza
E555 – silicatul de aluminiu si potasiu
E621 – glutamat monosodic
E951 – aspartam
E952 – ciclamat
E102 (tartrazina) – colorant galben ce se găseşte în dulciuri, budinci, îngheţate, dropsuri, băuturi, muştar, supe instant, gemuri, cereale, snacks-uri şi alte alimente colorate în galben. Este cancerigen şi poate provoca tumori tiroidiene, mutaţii cromozomiale, deficienţe de vitamina B6 şi zinc, crize de astm, urticare.
E104 (Quinoline Yellow) – colorant galben, asemănător celui de mai sus, dar nu este folosit doar în alimentaţie, cât şi în cosmetică spre exemplu, fiind integrat în rujuri, parfumuri.
E110 (Sunset Yellow) – intră în componenţa tuturor produselor colorate în galben. Este cancerigen şi poate produce tumori anale, sângerări nazale, alergii, dureri abdominale, hiperaciditate, indigestie, vomă.

0 Votes: 0 Upvotes, 0 Downvotes (0 Points)

Leave a reply

Stay Informed With the Latest & Most Important News

Follow
Search
Populare acum
Loading

Signing-in 3 seconds...

Signing-up 3 seconds...