În perioada 2-12 iulie, comisarii Comisariatului Judeţean pentru Protecţia Consumatorilor Galaţi au desfăşurat o serie de acţiuni de control atât în mediul urban cât şi în mediul rural privind comercializarea produselor alimentare şi în special a celor uşor perisabile. Au fost controlaţi 14 operatori economici iar principalele deficienţe constatate au vizat:
– produse aflate la comercializare la temperatura mediului ambiant (de aprox. 30 grade C) şi în special produsele zaharoase, cum ar fi ciocolată, produse care prezentau consistenţă moale la momentul controlului;
– produse expuse la comercializare fără niciun element de identificare / caracterizare (brânză proaspătă de vacă, caş dulce de oaie, ouă de găină;
– nerespectarea temperaturilor de păstrare şi expunere, de exemplu preparate din carne, carne ambalată refrigerată, expuse la comercializare în utilaje frigorifice care indicau temperatura de +20 grade C;
– produse care nu aveau afişat termenul de valabilitate, în special la produsele din lapte: caş, telemea, brânză;
– produse de cofetărie – prăjituri fără afişare producător, gramaj, dată de fabricaţie, termen de valabilitate;
– produse cu termen de valabilitate depăşit, de exemplu: smântână, frişcă vegetală, ciocolată, bombone de ciocolată şi chiar bere şi seminţe de floarea soarelui.
„În urma controlului tematic efectuat s-au aplicat 10 amenzi contravenţionale în valoare de 11.250 lei precum şi avertismente”, declară comisarul şef Aurel Panfile.